Komische thriller een drooM van een huis

Voor 9 personen (min 3 max 4 heren)

*** Deze toneeltekst is ook verkrijgbaar in het Fries ***

Kees en Marja van Weingaarden leiden samen een rustig leventje. Marja is hier heel tevreden mee, maar Kees wil zijn droom gaan waarmaken: een camping beginnen in het buitenland. Daarvoor moet hun vrijstaande jaren dertig woning verkocht worden, want de opbrengst van de verkoop is volgens Kees precies genoeg om zijn droom te financieren. Marja heeft dit huis lang geleden geërfd van haar tante Irene en is er zeer aan gehecht. Zij ziet deze emigratieplannen dan ook helemaal niet zitten. Daar komt bij dat zij een groot geheim met zich meedraagt. Zij heeft het huis destijds namelijk niet alleen geërfd, maar samen met haar zus Anouk, die al jaren uit beeld is en ontwikkelingswerk doet in Afrika. Hier weet Kees niets van.

Als deze zus dan plotseling, samen met haar hippie-vriend, op de stoep staat is het rustige leventje definitief voorbij. Een wanhopige Kees zoekt naar manieren om zijn schoonzus uit de weg te ruimen, een stel inbrekers heeft het op hun huis gemunt en tot overmaat van ramp valt er uiteindelijk ook echt een dode!

Vraag deze toneeltekst ter inzage bij toneeluitgeverij Grosfeld en laat je verrassen! Vlaamse toneelgroepen kunnen terecht bij Toneelfonds Janssens.

Hieronder is een PDF-bestand als voorproefje te downloaden.

Toneeluitgever Geertjan Grosfeld over Een droom van een huis:
Het spel is uitstekend opgebouwd. Je wordt als lezer meegevoerd naar een bizarre ontknoping. En je zet daarbij de lezer duidelijk op het verkeerde spoor. Je verdenkt toch Kees van de twee aanslagen, hij heeft immers het meest logische motief. Echter, dat zijn vrouw er achter zit, komt toch vrij onverwacht. De uiteindelijke afloop is ook weer onverwacht en vrij bizar.
De rollen zijn over het algemeen goed verdeeld; ieder personage is de moeite waard om te spelen. Je wisselt luchtige momenten af met serieuze momenten. De onhandige en op geld beluste Wouter zorgt voor humor en ongemakkelijke situaties. De twee ‘inbrekers’ geven het spel toch wel een komische noot. Het is een prima geschreven blijspel/ thriller, met veel spelmogelijkheden. Het is zeker geen doorsnee stuk; een uitdaging voor de acteurs is het zeker. Ingetogen spel is over het algemeen vereist. Timing is essentieel.

Een droom van een huis
PDF – 328,6 KB 1210 downloads

meer AVONDVULLEND TONEEL vind je hier

KOMISCHE EENAKTERS vind je hier